Yong Tou Fu!
Assalamualaikum, hari nim terasa nak makan makanan kegemaran enun..hehe.. nak cuba buat kat rumah. Disamping itu, enun kongsikan untuk insan-insan yang nak dikongsikan..eh? hehehe..kat sini enun kongsikan sedikit sejarah dan resepinya ya!
Serba Sedikit Sejarah,
Yong tau fu (juga dieja yong tao foo, yong tau foo, atau
yong tau hu, 酿豆腐) ialah sejenis hidangan sup Cina Hakka yang kerap didapati
di Singapura dan Malaysia.
Di Malaysia, kawasan Ampang di Kuala Lumpur khususnya
terkenal dengan hidangan ini. Pokoknya, hidangan ini dimulakan pada awal
1960-an oleh sebuah restoran bernama "Chew Kuan" di mana tauhu
dibubuh pes daging ikan atau ayam, dan dengan itu hidangan ini bernama
"Yong Tau Foo," yang bermaksud "tauhu yang dibubuh." Sejak
itu beraneka sayur-sayuran dan masakan goreng juga turut dibubuhi sedemikian,
jadi nama Yong Tau Foo pun digunakan untuk memaksudkan mana-mana makanan yang
disajikan sedemikian.
Resepi,
RESEPI
SOS MANIS YTF (HITAM)
Bhn2:
200gm taucu - siap kisar ( tumbuk)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat
1 s/b minyak masak
1/2 s/b tpg jagung - bancuh dgn sdkt air
Gula secukup rasa
- pansakn minyak, masukkan taucu dan tumis sekejap.
- masukkan air, kacau dan biar mendidih.
- masukkan pula kicap dan gula secukup rasa..
- akhir sekali pekatkan dgn bancuhan tpg jagung dan kacau sebati..
RESEPI SOS PEDAS YTF ( MERAH)
Bhn2:
20 biji cili merah - kisar
1 cawan air
2s/b bijan ( optional)
2 s/b kcg tanah - tumbuk ( optional)
1 sb tpg jagung - bancuh dgn sedkit air
Cuka
Garam dan gula
- masukkan air dlm periuk dan biar mendidih
- masukkan cili dan biar hingga cili masak.
- masukkan sdkt cuka, garam n gula secukup rasa.
- akhir sekali masukkan bancuhan tpg jagung utk pekatkan kuah.
- sebelum hidang, tabur bijan dan kcg tanah tumbuk td...
Bhn2:
200gm taucu - siap kisar ( tumbuk)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat
1 s/b minyak masak
1/2 s/b tpg jagung - bancuh dgn sdkt air
Gula secukup rasa
- pansakn minyak, masukkan taucu dan tumis sekejap.
- masukkan air, kacau dan biar mendidih.
- masukkan pula kicap dan gula secukup rasa..
- akhir sekali pekatkan dgn bancuhan tpg jagung dan kacau sebati..
RESEPI SOS PEDAS YTF ( MERAH)
Bhn2:
20 biji cili merah - kisar
1 cawan air
2s/b bijan ( optional)
2 s/b kcg tanah - tumbuk ( optional)
1 sb tpg jagung - bancuh dgn sedkit air
Cuka
Garam dan gula
- masukkan air dlm periuk dan biar mendidih
- masukkan cili dan biar hingga cili masak.
- masukkan sdkt cuka, garam n gula secukup rasa.
- akhir sekali masukkan bancuhan tpg jagung utk pekatkan kuah.
- sebelum hidang, tabur bijan dan kcg tanah tumbuk td...
selamat mencuba!
Assalamualaikum.. (^-^)/
0 comments:
Post a Comment